dilluns, 5 de novembre del 2018

Ecoturisme a l´Urgell i a Catalunya en general

El passat dia 19 d´Octubre va tindre lloc la jornada "L´Ecoturisme: una oportunitat per al turisme rural de l´Urgell", a Castellserà, encara que estava encarat a tot Catalunya, ja que participaven experiències d´arreu del país.




Una de les experiències a presentar era Els Sentits, com a observatori de fauna. Encara que vaig enfocar la presentació al projecte dut a terme a Vallbona de les Monges, des del principi. Els origens amb els estimaocells, pinzellades de hacking i reintroducció de l´òliba, així com el projecte xoriguer... fins a explicar quina és la nostra finalitat en els observatoris que tenim a Vallbona. De com hem aconseguit unificar Comunitat, Biodiversitat i Patrimoni.




Els inicis dels observatoris, amb l´acondicionament de les cabanes de pedra seca, tant de l´Eduard Viver com la nostra, propietats de la família. I fins arribar al compromís que hem volgut adoptar amb els ocells i el territori, intentant fent servir sempre en la construcció dels observatoris el major material reciclat possible, cosa que ens evita despeses i no generem més residus dels necessaris. El manteniment d´aigua i menjar que ha de ser constant. I una de molt important, procurar que els nostres visitants respectin el codi ètic del fotògraf de natura, respectant la normativa legant vigent, sense incidir ni afectar a la fauna.

I gràcies a tota aquesta feina que fem tant a gust, per nosaltres la millor font d´ecoturisme són els birders, els fotògrafs que ja són plenament conscients de la necessitat de mimar l´ambient, de protegir-lo, i de cuidar-lo.

Si el turisme ecològic es gestiona correctament i s´estableixen propostes per promocionar projectes d´ecoturisme viables, aquesta alternativa al turisme tradicional ens pot comportar nombrosos beneficis. I així ens ho van fer entendre tambè altres empreses ja amb experiència com Boira Experience, Corremarges o O Chardinet d'a Formiga, que ja fa uns anys que funcionen i satisfets vam poder guadir de les seves xerrades.

Però... i si mirem més enllà? i si intentem treballar plegats? Col.laborar plegats és una molt bona manera de tirar envant, de fer-nos grans. I així es com treballen a la Cooperativa Gisfera, on en Marcel Gutinell ens va fer cinc cèntims del seu projecte de col.laboració sobre desenvolupament sostenible, turisme, conservació i estudi de la natura que duen a terme a l´Empordà. On donen a conèixer la natura, la observació de la fauna i faciliten la participació de la societat en projectes de conservació.



En definitiva, una jornada molt profitosa, en que es van posar damunt la taula idees, experiències i eines per posar en pràctica els projectes que algú pugui tindre en ment.



Des d´aquí, donar les gràcies a l´Associació Leader de Ponent, l´Ajuntament de Castellerà i al Consell Comarcal de l´Urgell per deixar-nos presentar i donar a conèixer el nostre projecte.                



I gràcies tambè a tots els amics i coneguts per vindre a la jornada. Retrobar-nos sempre és una alegria.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada