dilluns, 3 de novembre del 2014

TÍMIDA TARDOR

La meteorologia encara no s´ha ajustat al temps que li correspon, encara que sembla que en breu hi ha previst un canvi.

La tardor és temps d´aranyes (Araneae). Les aranyes són uns artròpodes quelicerats que tenen 8 potes. Sabíeu que hi han unes 40.000 espècies d´aranya. 
Les aranyes utilitzen les teranyines com una de les estratègies per capturar les seves presses. Hi ha diferents tipus de teranyina; una d´elles és la circular, les enredades, etc...


 
Temps d´arboços, encara que ens està costant una mica trobar arbres amb el fruit madur. Es diu que si se´n menja massa pot emborratxar, ja que a dins conté una certa proporció d´etanol.


I els aglans, que antigament s´utilitzaven pels ramats de porcs, ovelles i cabres, encara que a la nostra Vall no tenen aquest objectiu. 


I el més esperat per molts de nosaltres a la tardor, els bolets. Llànega, negrets, rovellons, camagrocs.... la temporada enguany semblava que havia de ser força interessant, i sort de les pluges caigudes durant el mes de setembre, els bolets van fer la primera crescuda i la vam aprofitar, encara que després el terreny s´ha anat assecant novament. La rosada i l´orientació de la muntanya fan la seva feina en segons quins llocs i on els grans coneixedors de la Vall encara en poden treure algun boletet més.



I temps de núvols, on la sortida i posta de sol són tot un espectacle, dies de boira, de pluja... cels que es deixen fotografiar per milers de persones que intenten capturar aquell moment on la llum és diferent cada dia.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada