divendres, 23 de novembre del 2018

EL RIU MALDANELL

Doncs finalment el riu Maldanell ha acabat sent notícia al Telediari, ja que he estat buscant informació sobre les últimes vegades en que havia baixat el riu tal i com ho està fent aquests dies, i no he trobat registres.

Però gràcies a l´observador que tenim a Rocallaura, i a les dades registrades durant tants anys, ens podem fer una idea de com ha estat la evolució del riu durant els últims 68 anys, que és des que hi ha registre.

En Ramon Company, de Rocallaura va començar la feina d´observador meteorològic el 1950 facilitant les dades a l´Aemet, ja que abans no existia el Meteocat, i en Llorenç Company, el seu fill ha heredat la seva afició i ara forma part del XOM, la Xarxa d´Observadors Meteorològics de Catalunya, i diariament pren nota de meteors observats com la pluviometria, la força del vent, tempestes, calamarsa, boira, etc... Una feina que és voluntaria, però que s´hi ha de ser, i a diari és una feina invisible, fins que passa alguna cosa interessant meteorològicament parlant, com el cas d´aquests dies en que el riu Maldanell feia més de 68 anys que no baixava amb la quantitat d´aigua en que ho fa ara.



Amb la gràfica ens podem fer una idea que el 1969 es van arribar gairebé als 750 lts/m2, i per tant el riu Maldanell tambè havia baixar igual que ara. Els anys 1972 i 1973 es van arribar als casi 700 lts/m2. Per tant veiem que en el transcurs del 1969 al 1977 van haver 4 anys rics en pluges. Tindrem una tongada com aquesta els pròxims anys? I la dita que després vindran 7 anys de sequera, tambè és certa?
Haurem de deixar passar el temps, i fer de nou un repàs de dades d´aquí uns anys per poder saber què és el que ha passat. I continuarem necessitant l´ajuda de persones com el Llorenç, que desinteressadament fan aquesta tasca.

I us deixo constància d´algunes fotos de com està el riu Maldanell. Sembla un intrús a la nostra terra perquè no estem acostumats, però un intrús que es fa estimar. 





Pels que no ho sabeu, el riu Maldanell es forma a la Conca de Barberà, prop de Belltall, i que transcorre pels pobles de Rocallaura, Vallbona de les Monges, Llorenç i Maldà, on finalment acaba desaiguant al riu Corb.







Totes les fotografies estan realitzades als voltants de Vallbona de les Monges.













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada