dimarts, 8 de juliol del 2014

ORENETA CUABLANCA (DELICHON URBICUM).

Cada any, pels voltants de Sant Josep els nostres pobles es veuen "alterats" per l´arribada de les orenetes. I a mesura que es va acostant el bon temps, cada vegada comencen a cantar més i més aviat, de manera que sobre les 6'00 hr. del matí ja les podem sentir. I déu n´hi do quin xivarri que fan !!!
La més habitual a la nostra vall és l´oreneta cuablanca, de color negre amb brillantors blavoses i la panxa i la gola blanques. La cua és més curta que la de l´oreneta vulgar (Hirundo rustica).

Facilito un dibuix molt aclaridor dels diferents tipus d´orenetes i espècies properes que moltes vegades ens poden crear confusió.



Pels voltants dels pobles tambè podem trobar el roquerol (Apus melba), que és de color marronós, o bè el falciot (Apus apus) que és gairebé tot negrós i amb les ales llargues, punxegudes i corbades en forma de falç.




Com veieu en la sèrie fotogràfica, l´oreneta porta algun insecte al bec, que ben segur ha capturat al vol. Com a curiositat, l´oreneta cuablanca en general captura els insectes a força més alçada que la resta d´orenetes i espècies semblants.


Es considera que porta bona sort a la casa on s´estableix; encara que molta gent destrueix els nius per evitar la brutícia que generen; són pells seques dels insectes que s´han menjat. Per evitar el "problema" podeu provar de col.locar una lleixa de fusta a sota del niu.



Se sap que els joves nascuts en la primera posta poden ajudar als seus pares a alimentar els pollets de la segona o tercera posta. Aquest comportament es coneix com a cria cooperativa.

Altra informació que cal saber és que les poblacions d´oreneta cuablanca són considerades com un bon indicador de sensibilitat ambiental on construeix els nius, per lo que ens podem considerar com uns privilegiats de poder tenir-les a la nostra vall.




Com a anècdotes de les orenetes cuablanca, s´han donat casos criant en vaixells en plena activitat. A Dinamarca, un vaixell que feia una ruta interior d´uns 13 km de distància va arribar a tenir fins a 9 nius d´oreneta cuablanca al llarg d´una dècada. Els pares portaven menjar al niu només a la terminal de sortida del vaixell, tant punt aquest arribava a  port. La companyia marítima va deixar d´utilitzar el vaixell a principis de temporada per no malmetre la cria de l´espècie.

Cal recordar, que l´oreneta està protegida legalment, tant a nivell nacional com internacional. A molts països se la respecta i valora, en canvi al nostre país ens falta un bon nivell de consciència vers aquest tipus de temes.





Cal recordar que aquest any 2014, l´oreneta ha estat triada com Au de l´Any per SEO / BirdLife, i pretén fomentar el coneixement d´aquesta espècie per part de la societat i, a la vegada, promoure accions per millorar el seu estat de conservació.

La societat científica ens informa d´una reducció de fins al 30% de la seva població a Europa.
Els problemes que afecten l´oreneta són, segons SEO / BirdLife " un símptoma del deteriorament dels nostres paisatges i la minva en la nostra qualitat de vida ". Factors com el despoblament rural, l´ús intensiu i inadequat d´insecticides, manca de llocs adequats per nidificar en els edificis moders....


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada